Bakutmaning – Macarons

För en liten tid sen gav jag mig själv en liten bakutmaning: Macroons. Macroons består av en slags mandelmaräng och den fyllning som du är mest förtjust i. Du kan också variera färgen på marängen så mycket du vill.

Det du behöver om du vill prova att göra Macroons är:

Kakorna:

125 g eller ca 2 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 st rumstempererade äggvitor
1 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker

Smörkrämsfyllning:

100 g mjuk smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
3 msk espresso eller starkt kaffe

Det du måste tänka på när det gäller Macroons är att

    • ha finmalt mandelmjöl för macroonens utseende,
    • rumstemperade ägg (mycket viktigt),
    • vispa äggvitorna i några minuter själva innan du sakta tillsätter sockret när du vispar din maräng.
    • Vispa äggen i runt 5 och en halv minut, eller tills de börjar få konsistensen på bilden över.
    • tillsätt färgen till socker och ägg blandningen och tänk på att färgen blir ljusare i ugnen.
    • De andra torra ingredienserna mixar för sig och tillsäts.

Men viktigast av allt är att varken undermixa eller övermixa när du tillsätter den torra blandningen. Övermixade kakor kan bli mycket tunna medan undermixade kakor kan spricka i ugnen.

Kakorna ska även stå och torka i 30-60 minuter för att hårdna innan ugnen. Mitt sista tips är att ignorera ugnstiden i de flesta recept och ta ut dem när de ser klara ut, annars kan de lätt ta på sig en lite gulare färg.

Lycka till och här kan ni få ett hela Macarons receptet