Bröllopstårta med marängsmörkräm – och vad jag har lärt mig

För några veckor sedan skapade jag min fjärde bröllopstårta. Denna skulle endast täckas med marängsmörkräm. Jag skippade alltså att täcka den med ett lager sockerpasta, som jag gjort innan för att få till den där vita “bröllopskänslan”. 

Detta var något jag föreslog till bruden, då jag personligen har tröttnat på att täcka tårtor med sockerpasta den ofta bara smakar socker. Utseende över smak i min åsikt och jag var nöjd över att slippa. 

Jag såg fram emot att skapa en lite mer “rustik” bröllopstårta även om jag visste att jag nu inte hade sockerpastan att gömma mig bakom om frostingen inte blev så snygg som jag ville. Jag blev slutändan hyfsat nöjd med tårtans utseende. Och här är vad jag lärde mig på vägen och kommer att göra nästa gång. Live and learn!

  • Efter du vispat upp marängsmörkrämen i din maskin med vispen, låt den vispas några extra varv med k-spaden för att ta bort så många luftbubblor som möjligt. Du får då ett mer silkeslent utseende på utsidan av tårtan. Jag gjorde det på två av tre av mina våningar, och det grämer mig än att jag inte gjorde det på alla tre 😉

  • Gör alltid för mycket smörkräm, den kan frysas och du vill inte stå där med för lite när den ska användas som yttersta dekoration på din tårta.

  • Kanske uppenbart för alla, men det är enklare att få skarpare hörn på sin tårta om man skippar sockerpastan.
  • Icing whitener gör väldigt lite för att göra marängsmörkräm mer vit. Du kan prova och du kan vispa den längre för att få den ljusare, men den kommer alltid vara lite gul. Den ÄR gjord på smör. Har i efterhand fått ett tips att lägga i den minsta mängden lila pastafärg som kan motverka den gula färgen, men har inte provat det än. Har också blivit varnad att vara försiktig med mängden då den lätt kan bli grå av för mycket lila.

  • Täck skarven vid varje våning med extra smörkräm när du satt ihop dina våningar. Gör inte som jag och strunta i det. Det blir snyggare med det än utan. 

  • Klipp cake-boarden under varje tårta snäppet mindre än tårtan den stödjer. Du vill inte att den petar fram mellan våningarna när du inte har någon extra sockerpasta att dölja det med.

  • Klipp dina “dowels” som stödjer upp varje tårtvåning vertikalt snäppet kortare än våningen i sig av samma anledning som ovan. Detta missade jag och om ni tittar noga så kan ni se mellanrummet mellan översta och näst översta våningen. Detta stör mig något avsevärt nu i efterhand trots att tårtan sedan länge är uppäten 😉

    Men allvarligt, en våningstårta ska se ut som en enhet och detta tar bort från det och är svårt att dölja i efterhand.

  • På en positiv not, blommor gjorda i gumpaste smälter inte ovanpå en tårta täckt med endast marängsmörkräm.

  • Löv gjorda i gumpaste är enklare att få att se naturliga ut än jag trodde. Detta var mina första löv och jag blev riktigt nöjd. Titta gärna på youtube och följ vad de säger. Det du behöver är en utstickare, en veiner, floristtråd, något att luta dem mot för att skapa en fin form och en ljus och en mörk pulverfärg för att måla dem när de torkat.

Som slutsats kan jag också säga att jag lärde mig något om fyllningar som jag redan visste. 

  • Lita aldrig på Vegegel. Vegegel (vegetariska alternativet till gelatin) är mycket starkare än vad det står på påsen och lita aldrig på något recept som använder det, utan testa alltid innan. Detta säger jag efter en av mina första fyllningar till tårtan lika gärna kunde ha används som en basketboll och fick göras om två gånger.

Beskrivning av tårtan

Annat än det gick tårtan bra och innehöll sockerkaksbottnar, jordgubbsmousse, vaniljpannacotta och var täckt med marängsmörkräm och rosa rosor kompletta med rosblad gjorda från grunden av gumpaste och målade med pulverfärger.