Tips när värmen slår till

Under förra veckan skapade jag tre tårtor till en vän som skulle ha en namngivningsceremoni för lilla Holly. Och som vanligt blev jag positivt smickrad när hon bad om min hjälp. Min vän alltså, inte Holly som nog inte kan forma så stora ord än. 😉

Men jag måste säga, att i den här värmen, var de nog de tre mest utmanande tårtorna jag någonsin skapat. Problemet var frostingen som bara ville skära sig, smälta, rinna och inte stanna där jag placerade den.

Denna bilden vill jag egentligen inte visa, men jag ser det som terapi och inspirerad av en tårttråd häromdagen då många av oss visade upp våra största tårtproblem. Och i slutändan hade jag fått fram tre tårtor som jag var tillräckligt nöjd med. Och viktigast av allt, min vän blev nöjd och berättade att tårtorna blev goda.

Men detta fick mig att tänka på de alla knep som vi tårtbakare använder för att vi och tårtorna ska överleva dessa lite varmare månader, både under baket och leveransen. Så jag tänkte sammanställa en lista på de jag hört och de jag använt för alla vår framtida mentala hälsa.

Tips vid bakning och dekorering

  • Vid vispning av grädde, kyl bunken och vispen i kyl eller frys innan vispning för att försöka undvika att grädden skär sig.
  • Du kan även vispa bunken i diskhon fyllt med lite kylt vatten. Var bara försiktig så du inte får vatten i bunken.
  • Vid frosting med maräng- eller vanlig smörkräm, frosta snabbt eller ta pauser där tårtan och frostingen får kylas i kylskåp.
  • Använd dubbla påsar eller ha på dig handskar när du frostar din tårta. Allt för att de ska ta längre tid innan din frosting blir varm.
  • Ta endast fram så mycket smörkräm som du behöver för tillfället, låt resten vara kvar i kylen.

Tips vid leverans av tårtor

  • Om du levererar, införskaffa frigolitlådor som isolerar lite mot värme.
  • Lägg kylklampar eller flaskor fyllda med fruset vatten vid sidorna av tårtkartongen under bilfärden.
  • Transportera tårtan på ett tårtfat i sin låda. Då kan du lägga kylklampar även under tårtan på färden.
  • Transportera tårtan tidigt på dagen innan värmen tagit över.
  • Dekorera på plats om möjligt, så att inte dekorationer och frosting smälter varandra på färden till kalaset. 

Så det var några tips jag samlat på mig! Har du fler? Lämna en kommentar här eller på Instagram under mitt namn “annas_baktankar”, följ mig om du vill, så sprider jag gärna dina tips också!