Klassiskt pepparkakshus till första advent

Under förra söndagen provade jag att skapa ett klassiskt pepparkakshus till första advent.
Jag hade inte gjort det förut, tidigare år har det blivit en julgran av sugarcookies och en pepparkaks-TARDIS, den får jag också lägga ut här någon dag, men den finns nog att se längre tillbaka på min Instagram.

Men så jag fick frågan av en vän om jag skulle göra ett pepparkakshus i år, Så jag började tänka, och det slog mig att jag inte provat att göra ett klassiskt än. Så fram kom Google efter ett bra pepparkaksrecept och en bra mall.

Jag ville göra en litet pittoreskt hus, så jag valde ett litet med charmigt vinklade väggar, ganska likt huset ur ”Hans och Greta” nu när jag tänker efter.

Jag gjorde också ett extra då jag fick deg över, och hade fått en sån där form som trycker ut alla delar samtidigt. Jag ville testa den och tyckte faktiskt att den gjorde ett bra jobb. Det huset är nästan helt ihopsatt nu och jag tänker nog ge bort det till min mormor eller mina föräldrar. Kan bli en mysig present tror jag.

I slutet blev jag nöjd med mitt hus, även om jag glömt sedan förra gången hur pilligt det är att sätta ihop ett pepparkakshus, puuh. Speciellt ett med vinklade väggar. Konsistensen på kristyren var också något jag stångades emot, och mitt tips är att alltid ha lite extra äggvita och mer florsocker kvar för att tjocka till eller spä ut den om den inte blir rätt.

Här kan du ladda ned mallen för pepparkakshuset.
Här finns receptet jag använde för pepparkakan

För dig som vill få mer tips och tricks om hur man sätter ihop ett liknande hus så rekommenderar jag starkt den här videon på Youtube av Moa Brink från Lundbergs Konditori.

Hon använder dock sockersirap som klister medan jag körde på endast kristyr. Hennes håller nog bättre, men jag ville hålla det enkelt för mitt första försök.

Ha en god jul nu, jag fortsätter säkert posta mer saker här under december månad.